Hokejman posted by:
Dobrý den, sháním prostornější auto, či kombi do 50.000. Je tu mraky různých názorů a tak jsem hodně četl, vybíral a vybíral... Došel jsem ke třem značkám: - Ford Focus kombi - Fiat Stilo kombi - Citroën xsara picasso Nájezd by byl do 10 000 km ročně. Chápu, že při tomto rozpočtu nemohu mít přehnané nároky, ale když už se na autě něco pokazí, tak priorita je cena náhr. dílů. Předem moc děkuji za každou radu.
Dobrý den.
FoFo combi je výborné auto co do praktičnosti, pohodlí a velikosti vnitřního prostoru jak pro cestující, tak pro zavazadla. Focuse jsem vlastnil 8 let , s motorem 1.8 tddi, a maximální spokojenost. Výborné jízdní vlastnosti a opravdu praktický kufr, který ač "papírově" menší než u Mondea, praktičností s Mondeem srovnatelný. Benzínový motor 1.6 jsem nikdy neřídil, ale tento Zetec prý patřil k tomu nejlepšímu, co se v této kategorii nabízelo.
Abych jen nechválil. Doporučuji koupit auto po facelitu 2001, na první pohled se pozná podle směrovek v předních světlech (původně v nárazníku) a plastových proužcích na krajích nárazníků. Auta mají lepší antikorozní úpravu, než ze začátku výroby. I tak je ale potřeba auto řádně prohlédnout, Fordy z této doby prostě reznou. Notoricky známé závady jsou špatně nebo vůbec nefungující klima a nefunkční centrální zamykání.
Bohužel se všeobecně u aut do 50 000kč nedá čekat žádný zázrak, auto bude prostě "ojeté" a bude chtít postupně servis (čepy, stabilizátory, tlumiče.....). U Forda jsou výhodou laciné díly z druhovýroby a vrakoviště plná fordů.
Citroën xsara picasso se vyjádřit nemohu, vůbec prakticky neznám.
Fiat Stilo kombi je určitě dobré auto, s dostupností a cenou náhradních dílů to bude podobné jako u Forda. K tomu jaký motor se snad vyjádří někdo kdo má praktickou zkušenost. Že to je FIAT bych se vůbec nebál, možná dokonce lepší volba než Ford. Je to asi jen můj pocit, ale komu se líbí Ford nemá rád Fiat a naopak. Je to na každém z nás, zvolit co se mu líbí víc.