Díky za všechny názory. Co se týká přestavby Focusu na LPG, pročetl jsem si na toto téma asi 50-stránkovou diskuzi a řekl bych, že všechny motory lze přestavět na LPG, ale přimazávání je téměř nutnost a i potom je na místě trocha opatrnosti a větší péče. Zmíněný uvažovaný vůz (varianta 1) je toho důkazem, má najeto cca 130 000 na plyn, ale takové auto asi není nejlepší nápad kupovat, podle toho co jsem se dočetl, tak plynové vstřikovače po takové porci už budou zřejmě na hranici životnosti, předpokládám.
Co se týče jetí/nejetí 1.6 74kW, tak toho bych se vůbec nebál, vzhledem k tomu že jsem celkem spokojen i se současným "líným" SDI 45 kW. Na předjíždění by se občas nějaký koník navíc hodil, ale brzdou provozu určtě nejsem, jen někteří řidiči prostě musí předjíždět Fabii už jen tak nějak z principu :)
Co se týče Mondea, to byl můj druhý favorit (chvíli i první), sedí se mi v něm krásně a uvnitř je mi i tak nějak sympatičtější, ale pak mi přišlo pro moje potřeby zbytečně velké. Nafty se bojím a TDCi z počátku výroby považuji za finanční sebevraždu. Když už, tak bych uvažoval o nějakém kousku z konce výroby (2006), ale raději benzín, i když bude asi trochu nenažraný. Co byste mi doporučili? Přestavba na LPG bude asi podobně riziková záležitost jako Focus, předpokládám.
Jeden závěr jsem si udělal - Fabii si už asi necháme. Nerezne, je spolehlivá, zatím se do ní vejdeme a na 15-palcových hlínách je krásná :) Bohužel klimu nemá, cesta ze Žiliny do na jih Čech ve 40°C byl zážitek pro fajnšmekry, ale místo toho má zase pěkný šíbr
A za nějaký rok se začnu ohlížet nejspíš po Mondeu.