Monday 21.09.2015 10:12,
FF II s 1,6 benzín
Měl jsem kdysi 4 roky služební Focus Combi s motorem 1,6 (74 kW) rok 2005. Žádný trhač asfaltu to nebyl, ale na normální ježdění to stačilo. Bylo nutné motor vytočit, aby se auto trochu hnulo. Měl jsem dlouhodobý průměr tuším 7,5 l/100 km. Na dálnici při 140 km/h dle tacho točil motor 4000 rpm a spotřeba byla cca 9 l/100 km a motor se i dost hlukově projevoval. S motorem nikdy problém nebyl, olej to nežralo. Pokud si dobře vzpomínám, tak servisní interval byl 20.000 km.
Focuse jsem měl rád. Auto mělo skvělé jízdní vlastnosti. Interiér nic moc, plasty moc nevydržely a sedačky nestály za nic (měl jsem verzi Trend). Kolega měl Ghiu a tam sedačky byly o dost lepší. Dost mi praskaly žárovky H7, naštěstí se žárovka dá velmi dobře vyměnit svépomocí.
Focus je pro nenáročného řidiče myslím velmi dobré auto, snadno dostupné a poměrně levné díly a servis. Akorát myslím bude problém sehnat rozumný kus s benzinovým motorem.
Ještě se v benzínu dělala verze 1,6 s výkonem cca 85 kW (měla proměnné časování a variabilní sání?). S tou jsem nikdy nejel a někde jsem četl i varování před špatnou funkcí právě variabilního časování u starých motorů. Ještě se dělal benzín 1,8 l (kolega ho měl v C-max) a dost bědoval nad vysokou spotřebou) a 2 l benzín-ten je ale v ČR velmi vzácný.
respond