0
back

diskuze k tématu: Co možná nevíte o svém automobilu: Osvětlení, od acetylenových lamp po LED diody (3. díl)

category of topic classification:
ivan2
number of posts118
date of registration11.11.2010
Thursday 08.01.2015 20:20, LEDky a potkávací
Mám takovej dojem, že mě u (4 roky starého) auta svítí od výroby potkávací světla spolu s diodama. Máte to někdo taky takhle?
respond
Petr S
number of posts1250
date of registration28.11.2008
Thursday 08.01.2015 21:40, Denní světla
Např. u Aurisu LED denní světla svítí i v noci s potkávacíma. Ale mám pocit, že ty LEDky slouží zároveň jako obrysová.

Podobně ve Versu stejná žárovka ve dne svítí jako denní svícení a v noci jako obrysové světlo. Nicméně v té žárovce jsou 2 vlákna. Jedno je asi použité ve dne a druhé v noci, asi mají různou intenzitu.

Takže pokud denní světlo slouží zároveň jako obrysové, tak asi může svítit i v noci.
respond
Pavlik
number of posts1328
date of registration09.10.2008
Saturday 10.01.2015 15:10, RE: LEDky a potkávací
ivan2 posted by:
Mám takovej dojem, že mě u (4 roky starého) auta svítí od výroby potkávací světla spolu s diodama. Máte to někdo taky takhle?

Takto je to udělané u naprosté většiny aut s denními LED světly instalovanými přímo výrobcem (mondeo, komplet Renault, atd.), předpokládám, že výrobci na to mají homologační výjimku zapsanou v TP. Jinak totiž pro denní světla platí legislativní pravidlo (prováděcí vyhláška), že denní světla mají zhasnout při zapnutí obrysových světel. Mimo to jsou tam rozepsány další podmínky jako minimální vzdálenost od vnějšího obrysu vozidla, od účinné plochy reflektoru, výška nad vozovkou atd.
respond
Abík
number of posts93
date of registration20.01.2009
Thursday 29.01.2015 20:02, RE: LEDky a potkávací
Pavlik posted by:
ivan2 posted by:
Takto je to udělané u naprosté většiny aut s denními LED světly instalovanými přímo výrobcem (mondeo, komplet Renault, atd.), předpokládám, že výrobci na to mají homologační výjimku zapsanou v TP. Jinak totiž pro denní světla platí legislativní pravidlo (prováděcí vyhláška), že denní světla mají zhasnout při zapnutí obrysových světel. Mimo to jsou tam rozepsány další podmínky jako minimální vzdálenost od vnějšího obrysu vozidla, od účinné plochy reflektoru, výška nad vozovkou atd.

To není výjimka. Je to tak přímo dělané, LED světla mají instalovanou dvojí intenzitu svícení, denní a při rozsvícení hlavních světel sníží intenzitu světla a slouží jako obrysové. Někdy i trojí funkci s mlhovkami.
respond

Copyright © EBM system k.s., 2005 – 2024, all rights reserved.